/ Allmänt / Tankar /

Tankar om journalistik

Detta med att vara först med en nyhet har alltid varit en stor grej inom journalistiken, och i och med framväxandet av webbnyheter har detta enligt mig dragits till sin yttersta spets. Allt ska gå så fort som möjligt och den kvalificerade och seriösa journalistiken trycks undan för att ge plats åt fler och snabbare nyhetsnotiser som uppdateras under dagens lopp. På webben har den journalistiska arbetsprocessen blivit tvärt emot den traditionella, och istället för att avsluta arbetet med publicering så börjar man med det. 

Jag skulle vilja påstå att tidningarnas webbmaterial inte på långa vägar ligger i nivå med föregångaren papperstidningens material i frågan om korrekthet och kvalitet. Eftersom det på webben publiceras vad som tycks vara var enda liten nyhet som dyker upp (både från TT, pressmeddelanden och läsartips), tror jag att journalisterna inte hinner gå till botten med nyheterna, gräva fram en intressant vinkel eller ibland ens skriva nyheterna på ett förståeligt vis. På så sätt blir det nästintill omöjligt för oss mediekonsumenter att, som Rosling nämner, få en bild av hur världen i verklighet ser ut. Allt går bara i princip ut på att vara först ut med nyheterna, och om framställningen av nyheterna i sig då är urkassa struntas det fullkomligt i.

Webbtidningens snabbhet har såklart fördelar också. Vill jag till exempel veta hur hockeymatchen går i realtid men inte har tillgång till tv/radio så är det ju suveränt. Men när det handlar om kvalitativa texter baserade på korrekta fakta med multipla, relevanta källhänvisningar krävs det att journalisterna fått bearbeta sina texter över tid så att eventuella fel hinner korrigeras innan nyheten går i tryck. Och som tidigare nämnt hinns detta inte med på webbtidningarna. 

Behovet av att konsumera nyheter kommer alltid att finnas eftersom att vi på så vis håller oss uppdaterade om saker som händer omkring oss. Sedan om folk i allmänhet hellre vill läsa kvalitativa journalistiska texter än fler och korta, snabba nyheter är en vidare diskussionsfråga. Men en sak är säker; nyheter och mediernas innehåll styrs av efterfrågan. Vill folket i allmänhet läsa om kändisskvaller och misär så blir det precis det de får. Hur det än må vara anser jag dock att ett stort ansvar vilar på journalisterna gällande oss mediekonsumenters uppfattning av världen. Ett ansvar som man bör ta i stor beaktning vare sig man skriver om svält, krig eller kronprinsessans gravidmage. 

#1 / / Ida Nygren:

Rakel, vad bra du skriver! Vilken text!

Svar: Tack Ida!!
Rakel